Bygg en bastu därhemma för avkoppling och återhämtning

Att ha en bastu hemma är både härligt och välgörande. Det här är något finnarna vetat om länge, men inte något vi ska låta broderfolket ha ifred. Om du har ett lagom utrymme i anslutning till badrummet är det perfekt att bygga en egen bastu. Där kan du koppla av efter fotbollsträningarna.

Att bygga en bastu är förhållandevis enkelt. Det du behöver är värmetåligt, men inte värmeledande, material. Gran eller asp är de vanligaste träslagen som brukar användas. De fungerar bra till både golv, sittplatser och väggar. Räkna med strax under en kvadratmeter per person som ska få plats därinne, med ungefär två meter i takhöjd. Tänk på att alltid anlita en elektriker för installationer i våtutrymmen och glöm inte att planera för en golvbrunn.

Vilket aggregat är bäst

När du väl byggt din bastu är det dags att välja värmekälla. Vilket aggregat du ska ta är en smaksak. Vi vet att vedeldade aggregat ger en skön värme vilket också gör att det är det traditionella valet. Det är också det du bör ha om du planerar att bjuda hem en äkta finne på bastu. Ett elaggregat har fördelen av att det är lättare att hantera men du bör då vara medveten om att du tappar en del av den genuina bastukänslan.